+48 62 594 31 09 +48 793 330 906
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 62 594 31 09 +48 793 330 906
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
WIELOSKŁADNIKOWY ŚRODEK BIOBÓJCZY - DEZYNFEKUJĄCY NA BAZIE KWASU NADOCTOWEGO, NADTLENKU WODORU – preparat szybko biodegradowalny w 100%
Pozwolenia na obrót produktem biobójczym nr 7177/17
STOSOWANIE:
do dezynfekcji urządzeń i powierzchni w obiektach prywatnych, publicznych i przemysłowych,
do odkażania gleby i podłoża, skrzynek, parapetów, narzędzi stosowanych w produkcji ogrodniczej,
do odkażania szklarni, tuneli foliowych, magazynów, chłodni, mat dezynfekcyjnych,
do dezynfekcji pomieszczeń, maszyn i urządzeń w zakładach przemysłu spożywczego,
do dezynfekcji w układach CIP lub metodą natryskową.
CHARAKTERYSTYKA I SKŁAD CHEMICZNY:
Ciecz przezroczysta o charakterystycznym zapachu octu.
Zawiera stabilizowany kwas nadoctowy 172 g/l, nadtlenek wodoru 241 g/l, kwas octowy.
WŁAŚCIWOŚCI:
posiada szerokie spektrum dezynfekcyjne,
ulega szybkiej biodrgradacji,
nie wymaga specjalnych warunków temperaturowych i wilgotnościowych w trakcie wykonywania zabiegów dezynfekcji,
wysoka skuteczność dezynfekcyjna przy niskich stężeniach.
ZALECANE STĘŻENIA:
DEZYNFEKCJA W PRODUKCJI OGRODNICZEJ
Zalecane stężenie przy oprysku 0,5 – 1,0% stosując 1 litr roztworu na 3-4m2.
Zamgławianie termiczne (dezynfekcja „na ciepło”) lub ULV (dezynfekcja „na zimno - stosować”) 1 litra środka na 1000 m3 kubatury
Fitotoksyczność: preparat w postaci 1% roztworu wodnego nie jest fitotoksyczny dla roślin.
Dezynfekowany obiekt można użytkować po wyschnięciu preparatu.
W przypadku zamgławiania obiektu preparatem OXY-AGRO zaleca się 24 godzinny okres karencji.
SPOSÓB UŻYCIA
OXY AGRO należy nanosić na powierzchnie dezynfekowane za pomocą opryskiwaczy ręcznych, spalinowych, elektrycznych lub ciśnieniowych. Jest preparatem świetnie nadającym się do dezynfekcji poprzez zamgławianie termiczne lub ULV.
INFORMACJE DODATKOWE
Skuteczność biobójcza potwierdzona badaniami według norm europejskich.
Właściwości |
Stężenie [%] |
Czas kontaktu [min] |
Temperatura [oC] |
Bakteriobójcze |
0,075 |
5 |
18 - 25 |
Grzybobójcze |
1,0 |
15 |
18 - 25 |
Bójcze wobec bakteriofogów |
0,05 |
15 |
20 |
Sporobójcze |
0,25 |
15 |
20 |
Preparat został przebadany w Zakładzie Wirusologii i Bakteriologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Badania zostały wykonane w celu określenia skuteczności bójczej w stosunku do wirusa mozaiki pepino, raka bakteryjnego i szarej pleśni.
Skuteczność biobójcza w stosunku do: |
||
BAKTERIE Rak bakteryjny pomidora |
GRZYBY Szara pleśń |
WIRUSY Wirus mozaiki pepino |
0,5% |
0,5% |
1,0% |